NYA
OCH GAMLA VÄRLDENS VINLÄNDER
Gamla
världen
Vinframställningens
utveckling är starkt förenad med kulturen i
medelhavsområdet. Nomadfolken jäste druvor
och bär till vin vid den europeiska civilisationens
födelse. Sedan dess har en vinhandel uppstått,
från början vid Nilens delta i Egypten till
att senare spridas till länderna i Sydeuropa. De
grekiska och romerska vinimperierna spred i sin tur vinkulturen
till Frankrike, som under 1100-talet fick avsättning
för vinet i de medeltida klostren.
Karl den Store inledde en nyordning i Tyskland under 1100-
och 1200-talen, han såg vinodlingens ekonomiska
betydelse och förordade vinodling i större skala.
Den iberiska halvön, med Spanien och Portugal, drog
nu fördel av utvecklingen i övriga Europa och
började producera utomordentliga viner från
områdena Navarra, Rioja och Toro. Tillsammans med
Öst- och Nordeuropa har vi här det område
som i vinkretsar kallas "den gamla världen".
Nya världen
Spaniens och Portugals strävan mot världsherravälde
under 1400-och 1500-talen, förde vintraditionen vidare
ut i världen. Begreppet "den nya världen"
är ett samlingsbegrepp för de länder som
bara odlat vin i drygt 500 år. Conquistadorerna
förde vinet till Syd- och Nordamerika i mitten av
1500-talet. Men när vi idag säger nya världen
är det en vinindustri som härrör från
slutet av 1800-talet. Vinmakeriets konst och druvsorter
importerade man från framför allt Italien och
Frankrike.
USA ingår i nya världen, de utmanar den gamla
vinvärlden med att försöka göra de
bästa vinerna i världen. Vindistrikten i Kalifornien
är ett framstående exempel. Här växte
vingårdar fram under 1900-talet, flera så
sent som under 1960- och 70-talet. Här odlas bland
annat stora arealer av Cabernet Sauvignon, Chardonnay
och Sauvignon Blanc som konkurrerar med den gamla världen.
Till nya världen räknas också Sydamerika
med Argentina och Chile som stora vinodlande länder.
Längs bergskedjan vid Anderna har Argentina sina
största vinodlingar. Argentina har unik kvalitet
på Malbecdruvan. Argentinas Malbec härstammar
från Frankrike men trivs bättre i Argentina
tack vare varmare klimat och är tveklöst störst
där.
Chiles framgångar
Chiles carmenèredruva härstammar också
den från Frankrike. Just carmenéredruvans
har funnit sin plats i Chile trots att den är mycket
svårodlad. Under 1800-talet upphörde den att
odlas i sitt hemland Frankrike. Chile har idag de största
arealerna av carmenièreplantor i världen.
Chiles avskilda läge bakom Anderna ger ett unikt
vinklimat, här odlas fortfarande vinstockar som är
oympade.
Chile har en internationell stil med Chardonnay och Sauvignon
Blanc medan Argentina har lite ovanligare druvor. Numera
finns även spännande druvor från Uruguay
och Brasilien med bl.a. tannatdruvan som ofta har en kärv
smak, är svart i färgen och har en viss strävhet.
Tannat är en druva som kräver inblandning från
andra mildare druvor för att få en bra balans.
Varmvuxna druvor trivs naturligtvis i Sydamerikas varma
klimat men det finns också druvor i den svalare
stilen. I de områden som har höga berg och
svala havsvindar odlas både blå druvor och
gröna druvor.
Europa föregångare
Viner som odlas efter ekologiska och biodynamiska principer
ökar stadigt i den gamla världen. Därför
har återigen viner från de europeiska länderna
blivit populära då man i den nya världen
ännu inte hittar så många ekologiskt
odlade viner. Ofta är det småodlare i gamla
världen med hantverksmässiga metoder som är
måna om sina odlingsmarker, druvor och rankor. På
det här området ligger den nya världen
än så länge efter.