Start | Viner | Starkviner | Vindistrikt | Vin notiser | Vinkunskap | Druvor | Mat & Dryck | Gårdsbesök | Besök enoteca | Kontakt
 
 

 

 

 

Druvsorter och deras olika karaktärer

 

Varje druvsort har sin palett av dofter och smaker. En druvsorts karaktär avgörs av var den odlats, jordmån och klimat. Också hur den sedan lagras, på ekfat och hur länge den sedan får ligga. De kan ha mycket fruktsyra eller vara tanninrika (garvsyra), de kan vara milda eller fruktigt aromrika.

När det gäller röda viner så är Sangiovese den dominerande druvan i Chianti, Pinot Noir är en av de äldsta, Cabernet Sauvignon kommer från Bordeaux, Tempranillo är den dominerande i Rioja, Nebbiolo en kärv druva från Italien.

I norra Rhone och i Australien är Syrah dominerande och Merlot kommer som nummer två i Bordeaux. Italienska röda är bl.a. Negro Amaro, Primitivo och Montepulciano.

För vita viner har vi Chardonnay som brukar lagras på ekfat, Sauvignon Blanc kommer ibland från Loiredalen och Riesling är en druva med kraftig sötma av honungs- och blomaromer.

Som du ser finns ett stort antal druvsorter, vissa är ursprungliga, ibland med sina aliasdruvor, andra är klonade.

Här till höger kan du hitta och klicka på de vanligaste druvorna för att få mer information om deras specifika karaktärer.

 

Blå
Gröna
 
 
 
 
 
 
   

 

Copyright © Enoteca di Vino -2010