Druvsorter
och deras olika karaktärer
Varje druvsort
har sin palett av dofter och smaker. En druvsorts karaktär
avgörs av var den odlats, jordmån och klimat.
Också hur den sedan lagras, på ekfat och hur
länge den sedan får ligga. De kan ha mycket
fruktsyra eller vara tanninrika (garvsyra), de kan vara
milda eller fruktigt aromrika.
När
det gäller röda viner så är Sangiovese
den dominerande druvan i Chianti, Pinot Noir är en
av de äldsta, Cabernet Sauvignon kommer från
Bordeaux, Tempranillo är den dominerande i Rioja,
Nebbiolo en kärv druva från Italien.
I norra
Rhone och i Australien är Syrah dominerande och Merlot
kommer som nummer två i Bordeaux. Italienska röda
är bl.a. Negro Amaro, Primitivo och Montepulciano.
För
vita viner har vi Chardonnay som brukar lagras på
ekfat, Sauvignon Blanc kommer ibland från Loiredalen
och Riesling är en druva med kraftig sötma av
honungs- och blomaromer.
Som du
ser finns ett stort antal druvsorter, vissa är ursprungliga,
ibland med sina aliasdruvor, andra är klonade.
Här
till höger kan du hitta och klicka på de vanligaste
druvorna för att få mer information om deras
specifika karaktärer.