MADEIRA
STARKVIN
Madeira
tillhör de klassiska starkvinerna. Namnet Madeira
kommer från ön med samma namn. Ön ligger
en bit utanför Nordafrikas kust och tillhör
Portugal. Här finns en 400-årig tradition av
vintillverkning och är en av de viktigaste näringarna
på ön.
Tillverkning
av Madeira sker genom s.k. uppspritning, d.v.s. med tillsatser
av sprit. Basvinet jäser oftast torrt men sötas
efterhand. Söt Madeira av hög kvalitet tillverkas
genom att man avbryter jäsningen genom tillsatser
av alkohol. De druvor som används är Sercial,
Verdelho, Bual och Malvoisie, men även Tarrantez
och Bastardo kan förekomma. Då Madeiran har
årgångsbeteckning måste vinet innehålla
100 % av en enskild druva.
Historik
Under 1600-talet sjönk kvaliteten drastiskt på
de mellaneuropeiska vinerna och den stora efterfrågan
på kvalitetsviner som blev följden förde
med sig att Madeiras vinnäring fick möjlighet
att exportera till Europa. Men då sjötransporterna
var långa blev det naturligt att hetta upp Madeiravinerna
för bättre hållbarhet. Processen att hetta
upp vinet sker fortfarande och kallas Estufagem och ger
Madeiran dess karaktäristiska eftersmak av karamell
och bränt socker. Efter upphettningen lagras vinet
svalt på fat minst ett och ett halvt år. Oftast
mycket längre än så, Madeira med årgångsbeteckning
måste lagras minst 20 år. Högre Madeirakvaliteter
utvecklas också på flaska under lång
tid.
Madeiratyper
När man skall namnge Madeiratyp så utgår
man från druvsorten och också efter söthetsgraden,
det vill säga från torra till söta.
Sercial har en tydlig syra och en gyllengul
färg. Sercial har ett visst släktskap med Rieslingdruvan
som också den är syrarik och har god lagringstålighet.
Verdelho
är den mjukaste typen av Madeiravinerna. Verdelho
sägs ha ett släktskap med den spanska druvan
Pedro Ximénez.
Bual
har en stor och rik smak och är brun i färgen.
Malvoisie, eller Malmsey som det också
kallas, är ett mycket smakrikt och mustigt vin med
en angenäm syra. Den här typen anses ha den
bästa druvan, som har ett släktskap med den
grekiska Malvasia. Malvoisie är till färgen
mörkbrun.
Madeiraexempel
Alla Madeiratyper har en antydan till rök i doften
och bränt socker i smaken. Några exempel är
Madeira Finest Medium Dry, Vintrys Madeira Fine och Vintrys
Madeira Malvoisie.