Start | Viner | Starkviner | Vindistrikt | Vin notiser | Vinkunskap | Druvor | Mat & Dryck | Gårdsbesök | Besök enoteca | Kontakt
 
 

 

 

 

MADEIRA STARKVIN

Madeira tillhör de klassiska starkvinerna. Namnet Madeira kommer från ön med samma namn. Ön ligger en bit utanför Nordafrikas kust och tillhör Portugal. Här finns en 400-årig tradition av vintillverkning och är en av de viktigaste näringarna på ön.

Tillverkning av Madeira sker genom s.k. uppspritning, d.v.s. med tillsatser av sprit. Basvinet jäser oftast torrt men sötas efterhand. Söt Madeira av hög kvalitet tillverkas genom att man avbryter jäsningen genom tillsatser av alkohol. De druvor som används är Sercial, Verdelho, Bual och Malvoisie, men även Tarrantez och Bastardo kan förekomma. Då Madeiran har årgångsbeteckning måste vinet innehålla 100 % av en enskild druva.

Historik
Under 1600-talet sjönk kvaliteten drastiskt på de mellaneuropeiska vinerna och den stora efterfrågan på kvalitetsviner som blev följden förde med sig att Madeiras vinnäring fick möjlighet att exportera till Europa. Men då sjötransporterna var långa blev det naturligt att hetta upp Madeiravinerna för bättre hållbarhet. Processen att hetta upp vinet sker fortfarande och kallas Estufagem och ger Madeiran dess karaktäristiska eftersmak av karamell och bränt socker. Efter upphettningen lagras vinet svalt på fat minst ett och ett halvt år. Oftast mycket längre än så, Madeira med årgångsbeteckning måste lagras minst 20 år. Högre Madeirakvaliteter utvecklas också på flaska under lång tid.

Madeiratyper
När man skall namnge Madeiratyp så utgår man från druvsorten och också efter söthetsgraden, det vill säga från torra till söta.
Sercial har en tydlig syra och en gyllengul färg. Sercial har ett visst släktskap med Rieslingdruvan som också den är syrarik och har god lagringstålighet.

Verdelho är den mjukaste typen av Madeiravinerna. Verdelho sägs ha ett släktskap med den spanska druvan Pedro Ximénez.

Bual har en stor och rik smak och är brun i färgen. Malvoisie, eller Malmsey som det också kallas, är ett mycket smakrikt och mustigt vin med en angenäm syra. Den här typen anses ha den bästa druvan, som har ett släktskap med den grekiska Malvasia. Malvoisie är till färgen mörkbrun.

Madeiraexempel
Alla Madeiratyper har en antydan till rök i doften och bränt socker i smaken. Några exempel är Madeira Finest Medium Dry, Vintrys Madeira Fine och Vintrys Madeira Malvoisie.

 

 

Copyright © Enoteca di Vino -2010