VINOTEKET
- enoteca.se
Mat
& vin en oslagbar kombination
När vi
ändå måste äta för vår
överlevnad, så varför inte göra det
tillsammans med ett gott vin. Vilken typ av vin man gillar
till en speciell maträtt är en smaksak. Den
egna smaken är avgörande för vilket vin
som passar din mat. Den beror av ditt arv men också
av miljön vid mattillfället, dukningen och sinnesstämningen.
Men man kan
ändå utgå från några grundläggande
regler där man balanserar och kompletterar smaker
mot varandra. Mat och vin skall vara en sammansatt helhet
där båda skall bidra. Helhetsintrycket är
viktigast i glada vänners lag och i en avslappnad
atmosfär.
Ett
bra vin kan i värsta fall smaka direkt illa om det
kombineras med mat som inte passar ihop pga vinet torrhet,
fruktighet, strävhet etc. Likaså kan matens
dofter och smaker förstärkas eller fördärvas
av ett felaktigt kombinerat vin.
Vi
försöker därför här ge enkla
och bra förslag på dels vilket vin du kan välja
för din planerade mat, eller tvärtom vilken
mat som kan passa till ett köpt vin.
Vi
skall även försöka ge klarhet i lite om
kemin bakom varför vissa saker händer när
olika smaker och dofter hos vin och mat träffas.