Start | Viner | Starkviner | Vindistrikt | Vin notiser | Vinkunskap | Druvor | Mat & Dryck | Gårdsbesök | Besök enoteca | Kontakt
 
 

 

 

 

VINOTEKET - enoteca.se

Mat & vin en oslagbar kombination

När vi ändå måste äta för vår överlevnad, så varför inte göra det tillsammans med ett gott vin. Vilken typ av vin man gillar till en speciell maträtt är en smaksak. Den egna smaken är avgörande för vilket vin som passar din mat. Den beror av ditt arv men också av miljön vid mattillfället, dukningen och sinnesstämningen.

Men man kan ändå utgå från några grundläggande regler där man balanserar och kompletterar smaker mot varandra. Mat och vin skall vara en sammansatt helhet där båda skall bidra. Helhetsintrycket är viktigast i glada vänners lag och i en avslappnad atmosfär.

Ett bra vin kan i värsta fall smaka direkt illa om det kombineras med mat som inte passar ihop pga vinet torrhet, fruktighet, strävhet etc. Likaså kan matens dofter och smaker förstärkas eller fördärvas av ett felaktigt kombinerat vin.

Vi försöker därför här ge enkla och bra förslag på dels vilket vin du kan välja för din planerade mat, eller tvärtom vilken mat som kan passa till ett köpt vin.

Vi skall även försöka ge klarhet i lite om kemin bakom varför vissa saker händer när olika smaker och dofter hos vin och mat träffas.

 

 


 

 

Copyright © Enoteca di Vino -2010