PORTVIN
Portvin
är huvudsakligen ett rött starkvin (även
om det också tillverkas vitt portvin). Det som gör
att det kan definieras som port är den process där
man tillsätter druvsprit i en fastställd mängd
som gör att jästen dör och lämnar
kvar oförjäst druvsocker för sötmans
skull. I tillverknings-processen fottrampas druvorna i
grunda öppna granitkar (Lagares) för att utvinna
tanninerna och dessutom tillvarata druvans färg.
Vanliga
druvor för porttillverkningen är Tinta Roriz,
Tinta Francisca, Touriga Nacional och Touriga Francesa.
Druvjuicen av fruktkött, skal och druvsaft får
jäsa och efter ett par dygn når den upp till
en alkoholstyrka av 5 – 7 procent. Därefter
tappas musten på fat samtidigt som man tillsätter
77-procentig druvsprit för att stoppa jäsningen.
Portvinstyper
Portvin kan indelas i tre huvudtyper – Ruby, Tawny
och Vintage – Vintage Character är dock en
variant, d.v.s. en koncentrerad och högkvalitativ
Ruby.
Rubyn
är det yngsta portvinet, bara lagrat ett par år,
innan det buteljeras. Rubyn är då fortfarande
röd. Den har en ungdomlig och sträv karaktär
och fruktigheten är påtaglig. Rubyn är
söt och stark i smaken. Doften består av plommon
och mörka bär.
Tawnyn
däremot har en längre lagring och lagras ofta
på ekfat och får då en läderaktig
färg. Den saknar Rubyns strävhet, är len
i smaken och avrundad med måttlig sötma. Fatkaraktären
är påtaglig med en doft av kola, vanilj, choklad,
torkade frukter och nötter.
Vintage
Character är egentligen en Ruby av hög
kvalitet. Den utvecklas efter buteljering genom att den
lagras på flaska. Vintage Character har fällning
och bör därför kanteras innan servering.
Vintage
Port är den högsta potensen av portvin
och har en årgångsbeteckning. Den buteljeras
efter att ha lagrats minst två år på
fat, ibland längre tid än så. Därefter
skall den mogna på flaska, ibland upp till 20-30
år. Ibland har Vintage port även vingårdsbeteckning.
Dessa portviner är lika storslaget generösa
i doften som njutbara i smaken.
Late
Bottled Vintage (LBV) skiljer sig från
en Vintage Port genom längre ekfatslagring. Det är
ett konsumtionsfärdigt årgångsvin utan
att invänta den långa mognadsprocessen på
flaska. Efter 4-6 år på fat har det en generös
doft och smak. LBV är en blandning av olika portviner
från samma år och har kylstabiliserats före
buteljering för att ta bort fällningen.
Fällningen
i det lagrade portvinet kan antingen vara en filtrerad
variant eller en ofiltrerad. LBV saknar fällning
medan Vintage har fällning, den senare kan vinna
på ytterligare lagring.

Portvinshistoria
Historien kring Portvinet börjar egentligen i England.
När engelska vinhandlare på 1600-talet låg
i fejd med Frankrike fick man hitta en ny leverantör
av viner till England. Valet föll på Portugal.
Dåtidens portugisiska viner var av skiftande kvalitet,
men de från området Douro var lite kraftigare
och hade högre kvalitet och därför fick
vinbönderna där bli leverantörer. Dock
klarade vinet inte den långa sjötransporten
till England. Därför kom man att använda
metoden att tillsätta druvsprit (aguardente) för
att vinet skulle hålla sig under transporten till
Englandskusten. Namnet portvin kommer från hamnstaden
Porto varifrån vintransporterna till England gick.