SHERRY
Sherry
härstammar från staden Jerez de la Frontera
i det sydspanska vindistriktet med samma namn. Här
strömmar ljumma Atlantvindar in på regionens
kalkrika jordar som ger formidabla förutsättningar
för Sherryframställning. Druvan som odlas är
vanligtvis den gröna Palomino. Sherry delas in i
flera kvalitetsnivåer där Fino är det
elegantaste, Oloroso det kraftigaste. Därefter är
kvaliteten av enklare Sherrysorter, exempelvis Raya, en
billigare Sherry vilken inte uppfyller kvalitetskraven
för Fino och Oloroso.
Sherrytillverkning
Före pressning sprids Palominodruvorna ut på
mattor för att torkas och höja sockerhalten.
Basvinets kvalitet efter pressningen avgör om det
blir Fino eller Oloroso. Basvinet för både
Fino och Oloroso är torrt. Viner som inte uppfyller
kvalitetskraven går till destillering.
Fino
tillsätts med sprittillsatser upp till 15% och det
utvecklar ett s.k. florskikt som skyddar mot oxidering
och ger Finon dess speciella karaktär. Florskiktet
bildas i en kombination av den naturliga jästen och
vinregionens fuktiga klimat och fungerar som ett ”lock”
av naturlig jäst på vinets yta. Vinmusten jäser
till sockret tagit slut, basvinet till Sherryn är
därför torrt. Sedan tappas basvinet på
fat av vanligtvis ek och lagras därefter.
Oloroso
däremot tillsätts med sprittillsatser till 18%,
alltså högre alkoholhalt än Fino. Oloroso
utvecklar inte flor och därför oxiderar detta
vin. Lagring sker enligt Solerametoden, vilket innebär
att man vid tillverkningsprocessen staplar Sherryfaten
lager på lager ovanpå varandra. Faten högst
upp i lagret innehåller det yngsta vinet, Criadera,
och längst ner lagras det äldsta vinet, Solera.
I lagret överst fyller man på årets vinskörd.
När det äldsta lagret längst ner buteljeras,
fyller man på från de överliggande fatlagren.
Omtappningar av yngre lagring till äldre i underliggande
lager bidrar till en gynnsam oxidationsprocess som ger
Sherryn dess säregna egenskaper.
Sherrytyper
Fino/Manzanilla är blekgult till
färgen och den lättaste och torraste typen.
I doften finns en jästton från ”floret”.
Smaken ger en sälta och en ton av mandel.
Amontillado är ett fino, men lagras
längre. Det kan vara ända upp till 15 års
Soleralagring på en Amontillado. Det är fylligare
och mörkare än Fino, har nötaktig doft
och smak. En äkta Amontillado, med sin torra och
mycket speciella karaktär, är ovanlig idag.
Olorosotypen sprittillsätts till
minst 18%. Basvinet lagras enligt Solerametoden men kommer
inte till ”florstadiet” då flor inte
kan utvecklas vid så hög alkoholhalt. Vinet
utvecklas genom kontakt med luftens syre, oxidationen
är en del av Olorosos karaktär.
Palo Cortado är en blandning mellan
Amontillado och Oloroso. Vinbasen lagras enligt Solerametoden
men utan flor. Palo Cortado har stor doft och är
mycket torr.
Cream Sherry är en söt Oloroso.
Den är en lättillgänglig Sherry, som skapats
för att tillfredsställa en större publik.
Den har sötats med must från druvorna Moscatel
och Pedro Ximenez. Cream Sherrybasvinerna kan i bästa
fall lagras upp till 20 år.
Sherryexempel
Sherry finns som visas ovan i olika stilar, men också
med olika druvor. Palomino är den vanligaste druvan,
men även Pedro Ximénez används om än
i mindre omfattning. En välbalanserad och njutningsfull
smaksättning fås då Sherry kombineras
med soppor och aperitifer. En torr Amontillado som kan
rekommenderas är Lustau Solera Reserva.
Den har en guldaktig färg, har en nötig smak
med en liten söt ton och ett torrt avslut. En njutningsfull
söt sherry till en dessert eller förrätt
kan Golden Sherry från Jerez vara.