OLIKA
STARKVINER
Definitionen
starkvin står för viner med en alkoholhalt
mellan 15 och 22 volymprocent. Så höga alkoholhalter
uppnås med s.k. spritförstärkning, det
vill säga att sprit tillsätts i vinmusten för
att stoppa jäsningen eller att senare höja alkoholhalten.
Klassiska
starkviner
Sherry, Port och Madeira räknas till de klassiska
starkvinerna. Men även fruktvin, vermouth och aperitifer
ingår i gruppen starkvin. Andra starkviner kan vara
Marsala, Banyuls, Rivesaltes och Malaga.
I exempelvis många av de portugisiska vinområdena
produceras förstärkta viner. Moscatel de Setúbal,
vinet som får sin utsökta arom från Serra
da Arrabidas steniga och kalkhaltiga jordmån, är
förstärkt med tysk cognac och innehåller
17,5 volymprocent. På vinodlingsområdena i
Madeira, förstärktes vinproduktionen tidigt
med Brandy.

Gott
till ostar
Till exempel passar de röda Portvinerna bra till
starka ostar och äppeldesserter. Madeiran passar
utmärkt till risdesserter samtidigt som fruktvinerna
kan rekommenderas till söta desserter.
Till vänster
kan du välja mellan de vanligaste typerna av starkviner.
Här finns också viner som inte går under
definitionen starkvin, men som ändå tillhör
familjen då de kan ha aperitifstatus eller avnjutes
på liknande sätt. Klicka på länken
för ditt val.