Start | Viner | Starkviner | Vindistrikt | Vin notiser | Vinkunskap | Druvor | Mat & Dryck | Gårdsbesök | Besök enoteca | Kontakt
 
 

 

 

 

OLIKA STARKVINER

Definitionen starkvin står för viner med en alkoholhalt mellan 15 och 22 volymprocent. Så höga alkoholhalter uppnås med s.k. spritförstärkning, det vill säga att sprit tillsätts i vinmusten för att stoppa jäsningen eller att senare höja alkoholhalten.

Klassiska starkviner
Sherry, Port och Madeira räknas till de klassiska starkvinerna. Men även fruktvin, vermouth och aperitifer ingår i gruppen starkvin. Andra starkviner kan vara Marsala, Banyuls, Rivesaltes och Malaga.
I exempelvis många av de portugisiska vinområdena produceras förstärkta viner. Moscatel de Setúbal, vinet som får sin utsökta arom från Serra da Arrabidas steniga och kalkhaltiga jordmån, är förstärkt med tysk cognac och innehåller 17,5 volymprocent. På vinodlingsområdena i Madeira, förstärktes vinproduktionen tidigt med Brandy.

Gott till ostar
Till exempel passar de röda Portvinerna bra till starka ostar och äppeldesserter. Madeiran passar utmärkt till risdesserter samtidigt som fruktvinerna kan rekommenderas till söta desserter.

Till vänster kan du välja mellan de vanligaste typerna av starkviner. Här finns också viner som inte går under definitionen starkvin, men som ändå tillhör familjen då de kan ha aperitifstatus eller avnjutes på liknande sätt. Klicka på länken för ditt val.

 

 

 

 

Copyright © Enoteca di Vino -2010