Start | Viner | Starkviner | Vindistrikt | Vin notiser | Vinkunskap | Druvor | Mat & Dryck | Gårdsbesök | Besök enoteca | Kontakt
 
 

 

 

 

NOTISER FRÅN VINVÄRLDEN

På den här sidan och på länkarna intill har vi samlat nyheter och notiser från vinvärlden. Vad är det som händer i alkoholdebatten i Sverige till exempel? Men också notiser om hur vår hälsa påverkas av vin som livsmedel. Dessutom olika rön och forskningsrapporter från när och fjärran, och en och annan bokrekommendation.

Senaste inlägg

Det är hälsosamt med ett glas vin om dagen.
(Forskningsstudie, Linköpings Universitet, publicerad 2010-02-01) Vid Internmedicin på Linköpings Universitet har man genomfört en kontroversiell forskningsstudie, där frivilliga försökspersoner druckit ett glas vin varje dag under tre månader. Resultaten visar att intaget har lett till rejält förbättrade kolesterolvärden utan att påverka levern.
Försöksledaren Fredrik Nyström, som är professor vid internmedicin på LiU, är själv förvånad över hur stor förbättringen av kolesterolvärdena blev. Han menar att en motsvarande förbättring bara kan uppnås med hjälp av läkemedel. Andra livsstilsfaktorer, som att börja träna eller att banta, ger inte alls den här effekten.
Vi har nog lite till mans hört att rödvin kan vara bra då det innehåller nyttiga antioxidanter men få studier har gjorts i vårt land. Här delade forskarna ut vin i olika mängder, där en grupp kvinnor fick dricka ett glas om dagen medan männen i studien fick två glas per dag i tre månader. Som referensgrupp lätt man lika många försökspersoner vara nykterister.
När studien var över kontrollerades försökspersonernas lever- och kolesterolvärden och resultaten var överraskande. Till skillnad mot nykteristerna hade vindrickarna hela 15 procent lägre nivåer av det skadliga kolesterolet i blodet, medan levervärdena inte hade försämrats.
Resultaten är ännu så färska att de inte publicerats eller granskats av en större grupp forskare. Utvärdering och granskning pågår under 2010. Men Professor Fredrik Nyström vågar sticka ut hakan och säga att måttliga mängder alkohol varje dag är bra för i stort sett alla som inte har ärftlig benägenhet för alkoholism. Han är övertygad om att fler borde vardagsdricka.


SR, Ekot 20100115 - Snart kanske ditt vin kommer från grannens gård. Nu ska gårdsförsäljning av alkohol utredas, meddelar Sveriges Radios ekoredaktion. Sedan en tid tillbaka har regeringen arbetet på ett alkoholpolitiskt förslag och de tänker nu utreda om egenproducerat vin och öl kan säljas på gårdar i landsbygden. Regeringspartierna har varit oeniga i frågan, Centerpartiet och Folkpartiet är positiva medan kristdemokraterna sagt nej till försäljning. Genom att tillsätta en utredning skjuter man motsättningarna mellan partierna över valet 2010 och slipper ta i frågan innan dess.
En avgörande fråga är hur det svenska undantaget från EU:s konkurrensregler, som möjliggör Systembolagets monopol, ska hanteras. En modell, som jordbruksministern Eskil Erlandsson föreslagit, är att gårdarna organiseras som filialer till Systembolaget.
Redan nu föreslår dock regeringen att enklare regler kan införas för restauranger som vill servera alkohol. Kraven för mathantering ska bli enklare så att exempelvis mindre kök som bara serverar kall mat också kan godkännas, vilket underlättar för mindre restauranger att servera vin och öl.

Svenska vin- och fruktvinsproducenter missgynnas
(Debattartikel i DN oktober 2009)
I Sverige har vi ett förbud mot gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker. Utvecklingen för svenska vin- och fruktvinsproducenter har därför varit sämre än i övriga Europa och missgynnat vinbönder i Sverige, skriver Hans Riese och
Carl Jan Granqvist i sin debatt artikel.
I alla EU-länder har medborgarna rätt att besöka vingårdar för att prova vin och också köpa vinflaskor, men dock inte i Sverige. Svenska vin- och fruktvinsproducenter vill sälja sina produkter på gården, utan mellanhänder, där frukten och bären odlas. Dessa privata aktörer skulle må bra av att få samma undantag som restauranger som säljer alkohol. Likaså är Systembolaget undantaget från att ha utskänkningstillstånd då man har vinprovningar och sedan säljer vinet i butiken. Då flera svenska vinmakare framställer både vin- och fruktvin kommersiellt, borde myndigheterna möjliggöra en fri etablering och skapa lönsamma förutsättningar för svenska vinmakare genom att tillåta gårdsförsäljning.
Sverige gick med i EU 1995. Det innebar att Vin & Sprits ensamrätt på tillverkning av alkoholhaltiga drycker bröts. Fri etableringsrätt infördes på området. Utländska företag som har gårdsförsäljning som bas för sin lönsamhet tillåts konkurrera på den svenska marknaden. Det är dags att också ge de svenska vinbönderna denna chans, avslutar Hans Riese och Carl Jan Granqvist.

Graviditet och alkohol
(Forskningsstudie UCL, oktober 2009)
Det finns många förvirrade begrepp kring graviditet och alkohol. I den svenska alkoholdebatten framförs för det mesta att allt alkoholintag under graviditeten är skadligt för fostret. Nu kommer dock rapporter som kanske ändrar på den uppfattningen.
Från Storbritannien och på University College of London (UCL) har man gjort en omfattande forskningsstudie där det t.o.m. skulle kunna vara bra med måttligt vindrickande. Den engelska studien är dock kontroversiell i Sverige och passar naturligtvis inte in i den svenska alkoholpolitiken. Även om man ska ta studiens utfall med en nypa salt, så är resultatet slående att det till och med kan vara hälsosamt för fostret.
Det man fann vid den här studien var att den gruppen kvinnor som druckit måttligt med alkohol under graviditeten, där var 40 procent av barnen mindre benägna att ha beteendemässiga problem och likaså 30 procent mindre benägna till hyperaktivitet oavsett vilken social bakgrund de kom ifrån. Barnen klarade också språktester bättre och kunde lättare se skillnader på färg, form och siffror. Studien omfattade 12.495 barn och jämförelserna mellan grupperna gjordes då barnen var i treårsåldern. Forskarna är dock noga med att påpeka vikten av vidare forskning på området, det behövs fler studier för att bekräfta eller förkasta studiens resultat.
Det är viktigt att vi får en faktaunderbyggd debatt. Idag förfasas man över att svenska kvinnor, som kommit en bit in i livet och skaffat sig sina dryckesvanor, vägrar ge upp dem vid graviditeten. Man borde välkomna en vidare diskussion i Sverige.

Gårdsförsäljning av vin
(Ny alkohollag ute på remiss, augusti 2009)
I augusti 2009 tog diskussionen kring försäljning av öl och vin från lokala gårdar fart. Jordbruksverket gav då landsbygdens gårdsförsäljning oväntat stöd.
En av Jordbruksverkets viktigaste arbetsuppgifter är ju att verka för en bättre utveckling av landsbygden i Sverige, säger Harald Svensson vid myndigheten till Sveriges Radio.
Det har sedan länge varit ett önskemål från lokala gårdar på landsbygden att få sälja egentillverkad alkohol, som vin och öl, direkt på gården. Dock blev det här önskemålet sågat i och med en utredning tidigare under 2009, där förslag lades fram till en ny alkohollag. Utredarna hänvisade till Systembolagets monopol på försäljning av alkohol. Nu är utredningen ute på remiss bland berörda myndigheter.
I remissen gav Jordbruksverket, oväntat, sitt stöd för att tillåta gårdsförsäljning av egenproducerad alkohol.
Viktigt med utveckling av landsbygden
En av Jordbruksverkets viktigaste arbetsuppgifter är ju att verka för en bättre utveckling av landsbygden i Sverige. Det är klart att det kan finnas ett antal företag som skulle kunna tillverka den här typen av produkter. Det gäller förstås både öl och vin och kanske även whisky, säger Harald Svensson, chefsekonom på Jordbruksverket till Sveriges Radios Ekoredaktion.
Som det ser ut nu kommer regeringen tidigast under våren 2010 att lägga fram sitt förslag om den nya alkohollagen. Först då vet vi om gårdsbutikernas bönder får rätt att sälja egentillverkat öl och vin på gården.

Ny guide till vinprovarspråket
("Elakt gott", en guide till vinprovarspråket, bokutgivning 2009) Blommig doft, inslag av tobak, lakrits och jordgubbe, kantig eller mjuk i smaken ? vad menar vinkännarna med dessa uttryck egentligen?
De här orden ovan är ofta klassiska citat som kräver sin översättning. Vill du ha en guide till alla dessa kanske ibland svåra termer kan du införskaffa skriften Elakt gott ? en guide till vinprovarspråket?. Det är företaget Pernod Ricard som tagit fram den, där vinterminologin översatts till begriplighet.

 

Copyright © Enoteca di Vino -2010