TYPER
AV VIN ELLER SPECIALOMRÅDEN
Val av
vin gör man naturligtvis efter tycke och smak. Maten
kan också påverka vinvalet. Vilket vin vid
vilket tillfälle, är en bra fråga att
ställa sig innan man gör sitt inköp. Oavsett
vilket vin man väljer så ska det förhöja
njutningen för stunden, kanske ihop med mat eller
bara ett glas ”pratvin” i goda vänner
lag.
Vid ett
tillfälle kan ett lätt vin passa framför
ett kärvt och kraftigt, vid andra tillfällen
ett strävt, krämigt och torrt vin eller varför
inte ett mousserande. Förnimmelsen av vinets konsistens
är central i valet.
Under den
här rubriken har vi samlat viner som grovt kategoriserar
vintyperna i världen och beskriver vad som definierar
deras karaktärsdrag. Här finns också viner
som avviker från de traditionella, det kan vara
i framställningshänseende, odlingsmetod eller
genom att komma från en berömd vinregion. Länkarna
här på vänster sida ger upplysning om
smakriktningar som samtidigt ger en fingervisning om vinets
användningsområde.
Här
kan du också hitta fyndvin, vin som får toppbetyg
utan att kosta för mycket, helt enkelt prisvärda
viner. En annan rubrik är toppviner, där vi
samlat viner som får höga betyg vad gäller
både doft och smak, men som inte tar hänsyn
till prisbilden.