Start | Viner | Starkviner | Vindistrikt | Vin notiser | Vinkunskap | Druvor | Mat & Dryck | Gårdsbesök | Besök enoteca | Kontakt
 
 

 

 

 

VIN SANTO

Vin Santo, som är ett dessertvin, görs ofta av druvor som ”blivit över”. De skall ”ligga till sig” att torka på halmmattor för att bli näst intill russinlika. Numera hängs allt oftare druvorna upp i genomluftade rum eller läggs på trägaller för att torka.
Ju längre tid druvorna får ligga att torka desto sötare blir vinet då sockerhalten ökar med lagringstiden. När de torkade druvorna senare pressas håller musten en hög koncentrerad sockerhalt som ger det färdigjästa vinet 15-16 volymprocent.

Vin Santo historik
Vin Santo, som betyder ”det heliga vinet”, tillverkades ursprungligen på bondgårdarna runt hela Toscanaregionen. Att servera ett glas Vin Santo var ett sätt att bli välkomnad på, när man kom in från hettan på åkern. Idag tillverkas det i både mellersta och norra Italien. Ett bra Vin Santo skall ha koncentrerad smak, de bästa sorterna är ofta söta men det finns också torra sherryliknande sorter med utmärkt smak. Ursprungligen var det vanligtvis de gröna druvorna Trebbiano och Malvoise som var råvara. Idag finns även blå druvor med i tillverkningen men i mindre omfattning.

Tillverkning
När druvorna blivit russinlika efter torkningen lagras de i små tunnor i flera år för att jäsa innan buteljering. Genom växelverkan mellan sommarens hetta och vinterns kyla börjar restsockret att åter jäsa på nytt i sommarvärmen vilket ger upphov till de rika aromer med inslag av kryddor, honung, nötter, blomster och aprikoser som så ofta kännetecknar ett gott Vin Santo.
Minst tre år är lagringstiden på fat och inte sällan får ett Vin Santo en fantastisk nötfrukt-karaktär med ytterligare en tids lagring. De bästa lagras upp till tio år innan de fylls på flaska. Enligt DOC-bestämmelserna skall Trebbiano vara huvuddruva men ofta ger Malvasia-druvan ett bättre Vin Santo och därför är inte alla Vin Santo-viner DOC.

Vin Santo exempel
Ett Vin Santo kan vara allt från mycket sött till knastertorrt vin, kvalitet och söthetsgraden varierar kraftigt från de olika producenterna. Njut exempelvis en Vin Santo il Cavaliere tillsammans med Cantuccini mandelskorpor. Många bra Vin Santoviner görs av Isole&Olena och Avignonesi.
Fattoria Castello di Monteriggioni från vinmakaren Luisa Masini Gozzi gör ett bordsvin från Toscana som kort och gott heter Vin Santo – Monteriggioni. Det har en alkoholhalt av 15 %.
Vin Santo, Vino Liquoroso, Satelmo är ett utmärkt vin santo från Cantine Conti Serristori – Gaggiano i Italien. Det håller 16 volymprocent.

Vin Santo il Cavaliere tillsammans med Cantuccini mandelskorpor.

 

 

Copyright © Enoteca di Vino -2010