VIN
SANTO
Vin Santo,
som är ett dessertvin, görs ofta av druvor som
”blivit över”. De skall ”ligga
till sig” att torka på halmmattor för
att bli näst intill russinlika. Numera hängs
allt oftare druvorna upp i genomluftade rum eller läggs
på trägaller för att torka.
Ju längre tid druvorna får ligga att torka
desto sötare blir vinet då sockerhalten ökar
med lagringstiden. När de torkade druvorna senare
pressas håller musten en hög koncentrerad sockerhalt
som ger det färdigjästa vinet 15-16 volymprocent.
Vin
Santo historik
Vin Santo, som betyder ”det heliga vinet”,
tillverkades ursprungligen på bondgårdarna
runt hela Toscanaregionen. Att servera ett glas Vin Santo
var ett sätt att bli välkomnad på, när
man kom in från hettan på åkern. Idag
tillverkas det i både mellersta och norra Italien.
Ett bra Vin Santo skall ha koncentrerad smak, de bästa
sorterna är ofta söta men det finns också
torra sherryliknande sorter med utmärkt smak. Ursprungligen
var det vanligtvis de gröna druvorna Trebbiano och
Malvoise som var råvara. Idag finns även blå
druvor med i tillverkningen men i mindre omfattning.
Tillverkning
När druvorna blivit russinlika efter torkningen lagras
de i små tunnor i flera år för att jäsa
innan buteljering. Genom växelverkan mellan sommarens
hetta och vinterns kyla börjar restsockret att åter
jäsa på nytt i sommarvärmen vilket ger
upphov till de rika aromer med inslag av kryddor, honung,
nötter, blomster och aprikoser som så ofta
kännetecknar ett gott Vin Santo.
Minst tre år är lagringstiden på fat
och inte sällan får ett Vin Santo en fantastisk
nötfrukt-karaktär med ytterligare en tids lagring.
De bästa lagras upp till tio år innan de fylls
på flaska. Enligt DOC-bestämmelserna skall
Trebbiano vara huvuddruva men ofta ger Malvasia-druvan
ett bättre Vin Santo och därför är
inte alla Vin Santo-viner DOC.

Vin
Santo exempel
Ett Vin Santo kan vara allt från mycket sött
till knastertorrt vin, kvalitet och söthetsgraden
varierar kraftigt från de olika producenterna. Njut
exempelvis en Vin Santo il Cavaliere tillsammans med Cantuccini
mandelskorpor. Många bra Vin Santoviner görs
av Isole&Olena och Avignonesi.
Fattoria Castello di Monteriggioni från vinmakaren
Luisa Masini Gozzi gör ett bordsvin från Toscana
som kort och gott heter Vin Santo – Monteriggioni.
Det har en alkoholhalt av 15 %.
Vin Santo, Vino Liquoroso, Satelmo är ett utmärkt
vin santo från Cantine Conti Serristori –
Gaggiano i Italien. Det håller 16 volymprocent.

Vin Santo
il Cavaliere tillsammans med Cantuccini mandelskorpor.